knihi.cz
...váš on-line čtenářský deník!
knihy autoři čtenáři diskuze
nobody Saturnin
201 x
datum členem od: 10.12.2008
ying-yang 36, muž, Matka měst
příspěvků : 73

komentáře uživatele komentáře uživatele :

nové | staré
přidáno přidáno: 10.10.2011 - 10:07
Předně bych chtěl vyseknout autorovi poklonu. Není mnoho lidí ze zahraničí, kteří by se takhle dopodrobna zabývali jedním historickým momentem, který se odehrál o mnoho kilometrů dál před mnoha a mnoha lety a věnovali mu několik let života zjišťováním faktů. Jsem rád, že si teď lidé v mnoha zemích budou moci přečíst, jaký význam měla operace Anthropoid pro Čechoslováky. Důležité také je, že vznikl další prostředek, který pomůže zachovat pro další generace vzpomínky na to, jaká zvěrstva páchali nacisté za druhé světové války i před ní.
Jediné co by se dalo způsobu vyprávění vytknout, že ke konci se již trochu Binet opakuje ve formě, kterou konstruuje dialogy, aby pak o pár řádků níže napsal, že to tak vlastně vůbec být nemuselo.
Ale tohle je jen maličkost oproti moc dobré práci, kterou odvedl. Velmi čtivá záležitost - i pro lidi, které historie nebaví. Tohle je totiž spíš thriller (o to smutnější je, že se doopravdy odehrál)
přidáno přidáno: 28.09.2011 - 18:48
Na komiksu se mi líbí umístění do bývalých Sudet, které mají své kouzlo, a také to, že se točí kolem dráhy.
Autorům bych vytknul místy křečovité pokusy o vtípky za každou cenu, které pak v relativně vážném ději působí násilně, nuceně a nepřirozeně.
přidáno přidáno: 18.09.2011 - 20:53
Předně musím ocenit autorovu práci. Objet všechny přímé či nepřímé svědky událostí, pokusit se od nich získat informace a následně ověřit jejich pravdivost, to muselo dát mnoho mhoho práce. Ale vyplatilo se. Cítím se po dočtení možná trochu vinen za minulost země ve které žiji, i když jsem se narodil již na sklonku období do roku 89. On totiž Gottland jde do hloubky. Jde do hloubky duše nejen Čechů a Čechoslováků, ale noří se až do hloubky člověka, míří za jeho podstatou. Vzbuzuje otázky, ale neodsuzuje. Je lepší kolaborovat a mít se lépe, nebo vzdorovat a trpět? Doporučuji mladé generaci, protože pro ni (nás) dějepis ve škole končí rokem 1945, jako by dějiny potom již neexistovaly. Ty sliné příběhy by jim (nám) mohly pomoci vcítit se do doby, jejíž samotnou existenci si je teď težké vůbec připustit.
přidáno přidáno: 29.08.2011 - 21:11
přidáno přidáno: 29.08.2011 - 10:13
Hodně, ale opravdu hodně dobrá kniha! Garpa jsem četl taky, ale Hotel NH je lepší. Na jednu stranu jsem se bavil, málokdy se stane, že se u knihy nahlas směju, na druhou stranu to bylo mnohdy až překvapivě hluboké a nostalgické. Těžko popsat tu směsici faktů a výmyslů, nadsázky, citů a pocitů, kterou se Irvingovi povedlo namíchat, ale výsledek je opravdu vynikající. Obdivuji autorovu fantazii, obdivuji otevřenost a výřečnost, jak v popisu sexuálních scén, tak v mluvě postav. A v neposlední řadě obdivuji taky práci překladatele, protože přeložit tuhle jazykově velmi hravou knížku do češtiny a zachovat původní smysl slov muselo být velmi náročné.
přidáno přidáno: 03.08.2011 - 22:10
předně bych chtěl upozornit na spíše technickou věc. Ta knížka nemá velká písmena, člověk na ně zvyklý si pořád říká "něco je tady špatně". A to je jen jeden z mála důvodů, proč můj dojem z ní bezprostředně po přečtení je, že je "divná".
Líbí se mi jak je kosmopolitní, nelíbí se mi jak navádí lidi s rakovinou, aby se neléčili a odjeli do pralesa. Líbí se mi jak ukazuje, že když to udělají, stejně málem umřou. Nelíbí se mi drogy. Líbí se mi, že je tam nesmírná svoboda, nutí mě respektovat rozhodnutí jedince o jeho životě, i kdyby měl umřít. Nelíbí se mi, že je dost sobecká (a té sobeckosti je tam opravdu hodně -amo nezlob se, ale já ji tam vidím), protože má rodinu a přátele, které musí bolet, že volí dobrovolnou (skoro) jistou smrt. Líbí se mi, že vlastně mezi životem a smrtí nakonec nenachází hranici. Nelíbí se mi sprosťárny. Líbí se mi, že je to tak, jak by to v běžném životě člověk řekl taky.
A to, že kolem jsou zvířata, světlo a vlny a indiáni a hadi vystupující z jezera, tomu rozumím, protože na takové věci věřím.
přidáno přidáno: 24.07.2011 - 21:19
Od Cormaca jsem četl "Tahle země není pro starý" a "Cesta" a musím říct, že Města na planině jsou zatím nejslabší. Příliš se to táhne.
přidáno přidáno: 24.07.2011 - 19:55
Jestli jste četli Klub rváčů a přišel vám dost dobrý, tak musím říct, že Program pro přeživší je ještě o trochu lepší. A to už je co říct! Je tam všechno, co by správná kniha měla mít, když pozorně zapátráte, tak i ono "hlubší poslaní", i když skryté. Vynikající vyjadřovací prostředky, skvělá slovíčka, někdy i novotvary. Geniální kniha. Dávám skoro stovku
přidáno přidáno: 24.07.2011 - 19:52
prvních několik povídek mi přišlo slabších, ke konci ovšem výrazné zlepšení! Jinak co se týče obsahu, tak popis zvěrstev, která se děla za 2.sv války, kdy byly Židé poníženi někdy až na úroveň zvěře, kdy jejich jedinou touhou bylo získat kousek jídla, aby přežili. Je třeba také podotknout, že povídky jsou řazeny chronologicky, kniha končí Pražským povstáním, což je obzvlášť pro Pražany zajímavé
přidáno přidáno: 10.05.2011 - 21:17
První polovina knihy mi přišla vyloženě hodně slabá. Hodně samoúčelnosti. Hodně mimořádně nepravděpodobných okolností děje. Hodně mimořádně nepravděpodobných prolínání jednotlivých povídek. Navíc křečovitě a násilně vtlačených do děje. Taky mi přišlo, že autor neví, jak povídky zakončit, tak přeskočí raději do fikce, do myšlenky, aby se vyhnul nutnosti vymyslet závěr. Druhá polovina knížky celokový dojem trochu vylepšila. Každopádně celkově to hodnotím jako slabé a k přečtení bych doporučil jiné, mnohem hodnotnější knihy.
zapln-grey1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8
© 2006-2024 | RSS: novinky, nové knihy, komentáře, diskuze, diskuzní fórum, citace, koupelnový nábytek