knihi.cz
...brána do světa literatury!
knihy autoři čtenáři diskuze
1407.gif Ja7
640 x
Zájmy: knihy (převážně žánry sci-fi, fantasy a horror), psi, příroda, sport (volejbal, cyklistika, in-line, squash, muay-thai), kreslení, počítač.

datum členem od: 21.05.2008
ying-yang žena
příspěvků : 36

komentáře uživatele komentáře uživatele :

nové | staré
přidáno přidáno: 24.05.2010 - 15:06
Mám ráda většinu knih Chiny Miévilla a z "Nádraží Perdido" jsem byla vyloženě nadšená. "Železná rada" je pověstná výjimka potvrzující pravidlo: objemná road movie o hledání vlaku, třídním boji a revoluci mě ze 3/4 nudila, neoblíbila jsem si postavy, neoslovila mě zápletka ani levicové ideály. Zachraňuje to jen pár dobrých nápadů a čtivějších pasáží. 50%
přidáno přidáno: 21.05.2010 - 10:56
Tato epizoda z "X-Files" patřila k mým oblíbeným, ale pro knižní přepis to neplatí ani v nejmenším. Útlá knížečka se pyšní obřím písmem, ve skutečnosti jde tedy stěží o povídku, přečtete ji dřív, než by uběhl díl seriálu. Navíc to napsal někdo bez špetky talentu: chybí atmosféra, nekoná se gradované napětí, přebývají stupidní dialogy. Zklamání, knížku jsem ihned po dočtení věnovala místní knihovně - někdo jiný ji možná docení.
přidáno přidáno: 06.05.2010 - 14:33
Dobrodružný mix sci-fi, fantasy a steampunku. Na planetě Nanagada, kterou lidé kolonizovali, se schyluje ke konfliktu - krvelační Aztékové pod vedením bohů Teotlů překročili Pohoří děsu. Podaří se ostatním obyvatelům zastavit invazi? Kniha sleduje několik dějových linií, všechny se však sbíhají k jedinému člověku - Johnu deBrunovi. Čím je tento jednoruký muž s amnézií tak důležitý, to ať si příznivci fantastiky a dobrodružství přečtou sami. Kniha nenudí, chrlí na čtenáře spoustu nápadů a postupně odhaluje více a více z fungování světa i jeho ne až tak dávné minulosti. Psychika postav by mohla být propracována více do hloubky, ale zásadnějším problémem je používání dialektu: množství postav oni mluví lámaně, to blbě číst ;-). Až na tento nešvar jde o příjemné odpočinkové čtivo.
přidáno přidáno: 06.05.2010 - 14:17
Sympatická sbírka strašidelných povídek na dobrou noc. Connolly se inspiroval například Lovecraftem, jindy lze cítit vliv E.A. Poea nebo S. Kinga, společným kladem většiny povídek je příjemně temná atmosféra, zamrzí jejich předvídatelnost (až na řídké výjimky). Vrcholem je nejdelší "Zrcadlení", ovšem bez znalosti ústřední postavy Charlieho Parkera ("Na ostří nože" a další knihy) si čtení nejspíš plně nevychutnáte. Skvěle odvedené řemeslo, nechybí přesah k zamyšlení, přesto knihu nepovažuji za špičku v žánru.
přidáno přidáno: 06.05.2010 - 14:02
Spojení sci-fi a fantasy v postkatastrofické budoucnosti lidstva, technologie, magie, akce, dobrodružství, drsný hlavní hrdina... a stejně to byla nuda. Ikdyž nešlo o mé první setkání s Žambochovou tvorbou a tato knížka se od ní výrazně neliší, "Drsný spasitel" mě nebavil. Snad to bylo tou ultimátní, nezničitelnou titulní postavou. Nelze cítit napětí, když víte, že ten chlápek přežije i rozseknutí vejpůl :-(.
Za poslední větu zdejší anotace by někdo zasloužil naplácat - odhalování totožnosti C.R. se vine celou knihou, není košer vůči čtenářům identitu vyžvanit předem :-(((.
přidáno přidáno: 09.12.2009 - 14:04
Solidní thriller (na první díl série) poškozený slabým překladem. Paní překladatelka je nejspíš dříve narozená, používá místy až archaicky netradiční výrazy, přitom by naopak vzhledem k postavám a době, kdy se příběh odehrává, byl vhodný jazyk hovorový. O neznalosti frází se snad raději ani nebudu rozepisovat, např. v angličtině se sice říká "get a finger", ale přeložit to doslovně, že jeden hrdina po sarkastické poznámce druhému "podal prst", to se jen tak nevidí:-). Zdalipak už paní překladatelka někdy viděla Topolánkovu "jedničku"?;-) Pročpak redakce nechala projít takový nesmysl?
přidáno přidáno: 24.09.2009 - 09:13
Tohle má být konkurence Stephena Kinga? Ani náhodou:-). První polovina je přeslazená romance, druhá bezdůvodně kosí jednu postavu za druhou a závěrečné rozuzlení mě přimělo jen nevěřícně zakroutit hlavou. Dá se to číst, ale jde o pouhý průměr v žánru.
přidáno přidáno: 03.08.2009 - 10:48
Akční, čtivé, zábavné, bohužel hrubě přemrštěné, hlavnímu hrdinovi až příliš často pomáhají zcela nepravděpodobné náhody.
přidáno přidáno: 03.08.2009 - 10:47
Zábavně blboučké:-). Čistá sci-fi akce o souboji lékaře s mimozemšťany v Newyorské státní knihovně. Autor byl při psaní příliš mladý a ovlivněný sledováním televize, jeho kniha je naivní a nedomyšlená, až to tříská dveřma. Zkrátka zábavné, leč naprosto pitomé:-).
přidáno přidáno: 30.06.2009 - 11:29
Místy poněkud zdlouhavé a přespříliš popisné, ale jinak typicky napínavý Koontz: mladá žena s traumatickým dětstvím versus masový vrah. Téma zní sice otřepaně, Koontzovi se však podařilo vložit spoustu zajímavých, relativně originálních prvků. Psychika hlavní hrdinky je zpracována detailně, bohužel nikoliv tak přirozenou formou jak je tomu třeba u Stephena Kinga. "Intenzita" je přes veškeré mušky nadprůměrným thrillerem.
zapln-grey1 | 2 | 3 | 4
© 2006-2024 | RSS: novinky, nové knihy, komentáře, diskuze, diskuzní fórum, citace, koupelnový nábytek