knihi.cz
...brána do světa literatury!
knihy autoři čtenáři diskuze
3827.gif yersinia
107 x
datum členem od: 10.01.2010
příspěvků : 37

komentáře uživatele komentáře uživatele :

nové | staré
přidáno přidáno: 16.01.2014 - 15:47
Především vtipné.

Gary Shteyngart touto knihou ukázal, že dokáže být o krok napřed a zobrazit (blízkou?) budoucnost- třeba generaci našich dětí v celé parádě, od životního stylu (svět virtuální reality zprostředkovaný skrze "aparaty" kde hodnotíte a jste hodnocený pomocí povrchních kritérií jako je vzhled a konto), přes nadnárodní konglomeráty, finanční krizi, riziko policejních a totalitních mocností, finální převahou Číny nad USA, postoje dětí vůči rodičům a straším atd atd.
Úžasně zpracovaná vize, dotažení dnešních jevů do reality poloviny 21.století, kdy se z knížek stávají "mediální nestreamující arfefakty" které většině současníkům smrdí a proto je už nikdo nemá (a je ostudou je mít), svět, kde člověk je pouze tím, co mu ukáže "kreditsloup" a "šukatelnost", povrchnost virtuálního světa je obecně přijata a nadřazena nad realitu, nepohodlní jsou státní mocí efektivně "uklizení".
Skvělá fikce podaná vtipným způsobem aneb- nechutná vize, kam aktuálně lidstvo spěje a přesto se nad tím pobavíte. Doporučuji!!!
přidáno přidáno: 31.12.2013 - 14:36
Povedené povídky. Když už píšete o vlivech, mně zas připadalo, že staví na Balabánově konstrukci jednoduchých situací a základních mezilidských vztazích rozvinutých do větších detajlů. Je víc prozaický a taky scénografický. Možná i název- "Zůstaňte s námi" odkazuje na Balabánovu- "Možná že odcházíme"...Ale dost bylo teoretizování a hraní se na literárního kritika, knížka se mi moc líbila a ani na vteřinu jsem se u ní nenudila, příběhy jsou napsané velice čtivě a všem (kteří zrovna nemají náladu na sáhodlouhé romány) vřele doporučuji.
přidáno přidáno: 27.10.2013 - 16:46
Tyto 4 pravidla jsou esenciální pro udržování pozitivního myšlení, dobré kominukace a dobrých vztahů s ostatními...a přitom tak banální!
Báječná filozofie- výborné "obsahové" sdělení. Forma, jakou je text napsán není sice můj styl (resp. vůbec), ale vzhledem k tomu, že mi tyto 4 dohody změnily můj tragický pohled na lidstvo, tak tomu dávám "za jedna". Přestože je to napsané takovým naivním způsobem, žádná knížka mě neovlivnila víc- ani z těch, které měly u mně dosud nejvyšší rating:)
přidáno přidáno: 22.09.2013 - 10:16
výborná psychologie postav- o jednotlivých postavách ví čtenář víc než postavy samotné, protože Kundera vysvětluje jejich pohnutky, chování, vzpomínky a podvědomé/nevědomé pocity...přesto, že jednotlivé postavy mají de facto neobvyklé životy a zvláštní chování/úchylky, čtenář naprosto chápe proč tak konají, co cítí..a najednou se jejich bizarní životy dají bez problémů plně pochopit a dokonce považovat za naprosto normální, dokonce běžné..Kundera pomáhá čtenáři identifikovat se s postavami přes podrobné vysvětlení jejich vnitřních světů..a když se s postavami dokážete identifikovat, nemohou vás nikdy nudit..geniální dílo!
přidáno přidáno: 27.05.2013 - 18:37
Neuvěřitelně výstižně zachycené obyčejné momenty v životech obyčejných lidí, bez přikrášlení, bez happy-endů...ryzí, chladnokrevně nekompromisní pohled na pocity mateřské, otcovské, manželské, milenecké, sousedské atd atd- takhle čistě a minimalisticky dokáže vystihnout běžný život pouze někdo s vysokou sociální a emociální inteligencí. Obrovská škoda, že Balabán už nic dalšího nenapíše, jeho smrt je pro literaturu obrovskou ztrátou!!
přidáno přidáno: 28.02.2012 - 18:06
Super.
přidáno přidáno: 26.01.2012 - 16:04
Kdyby nebyla moje kamarádka skoro jako Holly, připadalo by mi to celé jaksi nereálné a nadsazené...Povážím-li, že příběh je 60 let starý (jak se psalo tady před 60ti lety?) nezbývá, než ohodnotit dílko téměř 100 procenty.
přidáno přidáno: 05.01.2012 - 10:09
Výborně napsané a výborně přeložené. Nedivím se, že Toole dostal za Spolčení hlupců Pulitzerovu cenu v 1981. Toto dílo , částečně inspirované vlastními skušenostmi, napsal už v roce 1967 a poté, co ho vydavatelství odmítlo spáchal sebevraždu. Publikaci dosáhla až jeho matka v r. 1980. Nechť mu je země lehká.
přidáno přidáno: 03.09.2011 - 14:10
Vo výpredaji za 50 KČ...čo by potom mohol človek čakať...
Forma ani obsah mi nesadli, celé to vyznelo jako prvotina nejakej intelektualky, ktorá hodne premýšlala nad gendrovou problematikou až sa jedného dňa rozhodla prezentovať ich cestou uťápnutej hlavnej hrdinky Marthy (s totálne pošahaným sebavedomím). Celé mi to pripadalo skoro až hlúpe...
přidáno přidáno: 27.08.2011 - 17:37
A uzřela oslice anděla je síce obdobný žáner, ale úplně iná kategória..(A to som McCarthymu děsně!! fandila)
zapln-grey1 | 2 | 3 | 4
© 2006-2024 | RSS: novinky, nové knihy, komentáře, diskuze, diskuzní fórum, citace, koupelnový nábytek