knihi.cz
...nevíte co číst? Poradíme!
knihy autoři čtenáři diskuze
nobody Dooma
28 x
datum členem od: 06.05.2010
ying-yang muž
příspěvků : 18

komentáře uživatele komentáře uživatele :

nové | staré
přidáno přidáno: 05.01.2012 - 22:48
Uvedenou argumentaci by si měl přečíst každý, kdo kritizuje autory za kritiku registrovaného partnerství, neboť zde nejde vůbec o kritiku homosexuálů a vůbec ne homosexuality, ale o kritiku nesmyslnosti tohoto zákona a jeho nepovedeném obsahu.
přidáno přidáno: 05.01.2012 - 21:53
Přestože se v této knížce dozvíme ohromnou hromadu zajímavých faktů a příběhů z lidského života, nenašel jsem v ní to, proč jsem ji začal číst - a to podrobnější vysvětlení lidského sebeuvědomování, neboli vědomí vyššího řádu. Každopádně poučná kniha.
přidáno přidáno: 05.01.2012 - 21:51
Dlouhá avšak poměrně čtivá kniha o všem možném na kapitálových trzích. Autor se nevěnuje pouze akciím a analýzám akcií, ale i například kolektivnímu investování a podrobně se věnuje i penzijním fondům. Velká část knihy je věnována i investičnímu bankovnictví a vysvětleny jsou tak pojmy depotní obchody či emisní obchody atd. Nejslabší bych hodnotil kapitolu o finančních krizích, kde pouze povrchně rozebírá teorie finančních krizí, přičemž některé významné proudy a názory vůbec nezmiňuje. Celkově je však kniha zdařilá a pro získání rozsáhlejšího obzoru o kapitálových trzích je vhodná.
přidáno přidáno: 05.01.2012 - 21:47
V knize jsou podrobně i s ukázkami příkladů vysvětleny základy derivátů. Od Forward Rate Agreement, přes Futures, Swapy až po Opce. Vysvětleny jsou i některé exotické opce. Pro začátečníky skvělá publikace.
přidáno přidáno: 05.01.2012 - 21:07
V porovnání s Misesovou knihou Human Action je toto velmi stručná obhajoba liberalismu (v evropském smyslu), ale řekl bych poměrně povedená. V knize se dozvíte mimo jiné, proč je mír tak důležitý pro rozvoj ekonomiky, proč je socialismus dlouhodobě neudržitelný, proč jakákoli malá regulace povede postupně k větší a větší byrokracii a proč je nebezpečná nadvláda většiny nad menšinou, neboli proč liberálové trvají na tom, aby pomocí demokratického hlasování nemohlo 6 (většina) lidí utlačovat zbylé 4 (menšinu).
přidáno přidáno: 05.01.2012 - 21:03
Dobrá knížka především tehdy, pokud ještě vůbec nevíte, co vás čeká (neviděli jste film a nikdo vám o ní nevyprávěl). Já to četl a dlouho mě vůbec nedocházelo, co se děje, a autor pak skvěle všechny myšlenky rozpletl. Každopádně doporučuji číst, aniž byste si předem zjišťovali podrobnější info o obsahu knihy.
přidáno přidáno: 05.01.2012 - 21:01
Zatím moje nejoblíbenější kniha od tohoto autora. Opravdu nadupaná jak zábavnými, tak dojemnými příběhy, které autor umí především dobře podat. No a jak tak koukám, je nás asi více, co oceňují především příběh o hodinách s kukačkou. Pokud si tedy někdo chce přečíst jen jeden jediný příběh z této knihy, pak doporučuji tento.
přidáno přidáno: 05.01.2012 - 20:58
Vzhledem k tomu, co jsem o této knize slyšel pozitivních ohlasů předtím, než sem se pustil do čtení, mě trochu zklamala. Nicméně i tak se jedná o knihu, kterou člověk poměrně zhltne a která ho mnohdy překvapí svými nečekanými a mnohdy i kontroverzními závěry. Ukazuje, co nám všechno mohou říct nasbíraná data a jejich analýza o světě, ve kterém zrovna žijeme.
přidáno přidáno: 05.01.2012 - 20:53
Půjčil jsem si ji jen tak náhodou v knihovně a nakonec to bylo překvapivě moje nejlepší čtení v poslední době. Israel Kirzner jako představitel Rakouské školy zde vysvětluje, proč jsou neoklasické ekonomické modely postavené na nereálných předpokladech (dokonalé informace, dokonalá konkurence, naprostá racionalita lidí) pouhou pomůckou a intelektuálním cvičením, aniž by dokázaly vysvětlit, jak funguje reálný svět.

Kirzner jako alternativu představuje rakouskou teorii podnikatelského objevování, pomocí které obhajuje efektivitu svobodného trhu a to i v případě, že se lidí chovájí iracionální, že nemají dokonalé informace (počítá, narozdíl od neoklasických modelů, i s tím, že lidé většinou ani nevědí, že něco nevědí). Na základě této teorie vysvětluje kritiku antimonopolního zákonodárství z pohledu Rakouské školy, kdy antimonopolní zákonodárství postrádá smysl a je dokonce škodlivé, neboť jsou dvě možnosti, jak reálně vytvořit monopol - 1) státním omezením vstupu na trh (licencování, regulace) a za 2) že by jediný výrobce disponoval jako jediný na světě určitým přírodním zdrojem (např. ropou), což je málo pravděpodobné. Vysvětluje poté, proč je státem udržovaný monopol škodlivý a proč to vede ke snížení ekonomické efektivity společnosti.
přidáno přidáno: 05.01.2012 - 20:43
Povedená kniha - ať už po obsahové, tak i po grafické stránce (obrázky jsou výstižné, vtipné a dokreslující obsahovou část). Pro neekonomy je zajímavá bych řekl především první část knihy, kde bratři Schiffové popisují vznik jednoduché ekonomiky a nejzákladnější ekonomické principy jako investice, úspory, úrok, dělba práce - specializace, absolutní výhody při dělbě práce, z čehož i neekonom jednoduše pochopí, jak funguje a jak roste reálná ekonomika. Další část knihy už je možná pro neekonomy obtížnější pro pochopení, ale i tak si myslím, že to je dobré čtivo pro všechny. Oceňuji část o deflaci, ve které se Schiffové snaží vyvrátit dnes převládající názor, že mírná inflace je pozitivní a že se za každou cenu musíme vyhnout deflaci.
zapln-grey1 | 2
© 2006-2024 | RSS: novinky, nové knihy, komentáře, diskuze, diskuzní fórum, citace, koupelnový nábytek