knihi.cz
...čtenáři všech žánrů spojte se!
knihy autoři čtenáři diskuze
22.gif Kverty
2 x
datum členem od: 26.09.2006
příspěvků : 2

komentáře uživatele komentáře uživatele :

nové | staré
přidáno přidáno: 06.11.2006 - 10:35
Kdyby knížka nebyla napsána v padesátých letech, řekla bych, že se jedná o reakci na současný islámský terorismus.

Muslimové si chtějí užívat a rozmnožovat majetek (hmotný i duchovní) a křesťané to považují za změkčilost. Pro ně jsou nejdůležitější "rytířské ctnosti", tedy odvaha, velkorysost tvrdost a čest (tu ovšem já chápu trochu jinak).

Svatou válku sice vedou obě strany, tedy všichni mrtví se dostanou rovnou do ráje, ale kdo ji začal a kdo o ní ani trochu nestojí je, alespoň ve Španělsku, jasné. Mírové smlouvy uzavřené s nekřesťanem jsou jen inkoustové skvrny na pergamenu.

Jeden hrdina knihy říká, že každý národ má v dějinách vyhrazenou jednu epochu. V té době je nejmocnější, ale pak začne jeho vliv z přemíry blahobytu upadat a nastoupí národ jiný. Tenkrát upadala muslimská civilizace (autor myšlenky byl muslim). Fakt by mě zajímalo, kdo upadal v době Feuchtwangera.

Židé, ti chtěli mír za každou cenu. Byli nevěřící pro obě strany (i když pro muslimy trochu míň než křesťané) a k splnění povinnosti věřícího ve svaté válce nejblíž po ruce.

A, i když hlavní hrdinové jsou zavražděni, všechno dopadlo šťastně a ještě nám zbyla naděje pro budoucnost.

P.S. Jeden drobný rozdíl proti dnešku tu ale je. Rytíř sice může být fanatikem, ale nemůže být teroristou.
přidáno přidáno: 06.11.2006 - 10:32
"Ptali se mě, za jakým účelem cestuju do západního Berlína, možná chtěli zastavit ten dav a dějiny a připadali si určitě jako v divokém snu, ale lidi se nedali odradit, čekali, zpívali, pili pivo a pohraničníci se ptali potom jen každého třetího a pak už jen každého stého a nakonec se neptali vůbec, jen ty pasy chtěli pořád vidět, asi aby si do paměti zapsali jména lidí, kvůli kterým to všechno skončilo, kvúli kterým prohráli."
© 2006-2024 | RSS: novinky, nové knihy, komentáře, diskuze, diskuzní fórum, citace, koupelnový nábytek