knihi.cz
...čtenáři všech žánrů spojte se!
knihy autoři čtenáři diskuze
4234.gif Francoa
257 x
Čtu všechno.Nejoblíbenější autor Zane Grey.Zajímám se o jeho život a dílo.Zajímám se ještě o historii divokého Západu, malířství 19 století a vše co souvisí s přírodou.

datum členem od: 03.04.2010
ying-yang muž, Praha
příspěvků : 62

komentáře uživatele komentáře uživatele :

nové | staré
přidáno přidáno: 21.02.2013 - 10:11
Takováto kniha moc schází v češtině s pohledem na současnost v pěstování a šlechtění mečíků.
Ale ani minulost není z dokumentována.Stále takováto kvalitní kniha schází a i současnost by stála za zpracování,protože patříme v současné době ve světě ke špičce ve šlechtění mečíků.
přidáno přidáno: 21.02.2013 - 09:55
Pro mne je kniha nostalgická vzpomínka,je to snad první kovbojka,co jsem četl(asi v 9 letech).Četl jsem jí nesčíslněkrát,byl jsem Illy Parish a prožíval jsem jeho dobrodružství.Myslím,že Fiker měl také velký podíl na tom,že tenhle žánr je mým oblíbeným.
přidáno přidáno: 21.02.2013 - 09:38
Ano,mám verše docela rád.Rodiče měli doma celou řadu Básnický almanachů z Odeonu,vše jsem zhltal.V pubertě,když jsem přečetl MONOLOGY ,jsem byl knížečkou uchvácen a pod jejím vlivem jsem začal také veršovat.Obzvlášť jsem měl rád Nedotýkej se mne,Bojím se tvé lásky,Ne ty nevíš,Proč si tak krásná,Kdybys tak raději mlčel a Jediná slina ve vlasech Venuše,které jsem znal nazpaměť a ještě teď po tolika letech si některé úryvky pamatuji.Knížečka veršů se ke mně dostala ve správném věku.I dnes si je občas přečtu , stále mi zaujmou a považuji je za velmi výstižné!
přidáno přidáno: 21.02.2013 - 09:30
Knihu Vysočina divokých koní jsem poprvé četll v 17 letech,potom ještě několikrát.Podle mého názoru patří mezi 40 nejkrásnějších příběhů Zane Greye s neobvyklým námětem s mnoha dějovými zvraty.Nenudil jsem se ani chvilku.Aspoň z toho,co je v češtině k dispozici v tomhle druhu literatury,jsem nic podobného nečetl.Tradičně skvělé popisy nádherné přírody Utahu jsou tak deskriptivní,že v čtenáři vzbuzují pocit,že je přímo tam.I pro tohle jsem si knihy Z.G. zamiloval.Lov divokých koní pomocí ostnatého drátu ,je tak děsivý,že i většina aktérů pochopí jeho zrůdnost.Už první dvě kapitoly knihy nám řeknou o skutečných indiánech víc než celá kniha některého autora.Zane Grey dokonale poznal indiány při svých cestách na Západ s Buffalo Jonesem,Sievert Nielsnem,Jim Owensem nebo s All Doylem.A konec knihy,nádherný lov a chycení divokého hřebce Pankviče je na několika stránkách také plný zvratů.Nevím,co více si při čtení dobrodružné knihy přát.Poznámka :kniha byla zfilmována třikrát,v roce 1925 v hl.r.Jack Holt a Billie Dove;v r.1933 Randolph Scott a Sally Blane a v r.1947 Tim Holt a Nan Leslie.
přidáno přidáno: 21.02.2013 - 09:14
Hned první kapitola knihy Hřmící stádo by mohla být vynikající povídkou v níž Zane Grey,klasik westernových románů skvěle a nepřekonatelně vystihl atmosféru bizoních stád na nekonečné prérii.Každý jiný autor už pouze opisoval.Příběh mladého Toma Doana je plný emocí,dobrodružství,romantiky s historií,faktů a i tvrdé dřiny.Těžko bych hledal,tak dobře zpracované téma lovu bizonu. Knihu jsem četl v 17letech a byl jsem nadšen i později mi vždy zaujala.Prožila se mnou i větší část ZVS a přečetlo jí mnoho záklaďáků a několik důstojníků a většinou se hodně líbila.Příběh byl zfilmován v roce 1925 a 1933.Vydání z roku 1973 je v okleštěném překladu,někdy překladatel vynechal kousky vět ,ale někdy i celé odstavce.
přidáno přidáno: 21.02.2013 - 09:04
Ke knize jsem se dostal mezi 12 - 13 roky v době,kdy můj otec chodil minimálně jednou měsíčně v neděli na burzu knih do kavárny U Nováků,vždy přinesl novou Greyovku (tenkrát Greyku),Wallacovku nebo Curwooda.Začátek knihy je výborný a Jim Wall je sympaťák.Obdivovali jsme s klukama z party věty :"Nesahejte po pistoli"zvolal Wall "Ten člověk se ještě nenarodil,který by mohl sedět u stolu a vytáhnout pistoli dřív než já".Často jsme jí používaly v různých variacích..Zase skvělé deskriptivní popisy krás Utahu,když banda Hanka Hayse cestuje z městečka Green Riveru na Hvězdný ranč angličana Herricka.Výborný systém koltu Jima Walla.Přestřelka v doupěti lupičů s bandou Heessemana a výborně skvěle popsaná příroda při cestě zpátky z doupěte.Byla to dlouho let oblíbená kniha.Co více si při čtení kovbojky přát..Zfilmováno v roce 1955 v hlavní roli George Montgomery .Western je barevný.Nedávno ho dávali v televizi na MGM pod názvem Hnízdo lupičů.Základní linie příběhu je poměrně zachovaná,konečná část knihy je zjednodušená.Docela dobrý western,stojí určitě za podívanou.
přidáno přidáno: 21.02.2013 - 08:58
Knihu Lovec divokých včel jsem dostal k vánocům v necelých 13 letech.Z knih Zane Greye co jsem doposud přečetl byla tato pro mně zklamáním.V té době můj otec během roku přinesl z burzy knih v kavárně u Nováků tyto nádherné Greyovky :Do posledního muže,Doupě uchvatitelů ,Král pustiny,Pistolníci ze Španělských hor a Zálesák,které jsem zhltnul na posezení a přečetl několikrát.V knize Král pustiny a Zálesák byly dokonce filmové ilustrace,které mi tenkrát fascinovaly , umocňovaly příběh a mé snění.Kniha L d v mně uspokojila,až o pár let později,kdy jsem se dozvěděl ,že je to skutečný příběh rodiny Haughtů tj. těch,kteří postavili lovecký srub pro autora poblíž Paysonu v lesích Arizony.Po smrti Greye,zde časem vzniklo muzeum Zane Greye,které při požáru lesa v roce 1990 vyhořelo. Zachráněné artefakty z muzea byly uloženy v muzeu Zane Greye v Paysonu.Zane Grey ve svých příbězích má stále stejný styl psaní,tak že se dá vždy poznat.Samozřejmě zase nádherné sugestivní popisy přírody,které se čtou na rozdíl od jiných autorů jedním dechem.Mně uchvátila výborně napsaná pasáž,kdy Ed vezme Lucy na lov divokých včel.Popis je tak skvělý,že jsem to úplně viděl. Poznámka:Zfilmováno 3×,v roce 1928 st.Paramount,hl.r. Richard Arlen a Mary Brian; v roce 1933 st.Paramount,hl.r. Stuart Erwin, Fred Kohler a Verna Hillie a v roce 1947,st. R K O ,hl.r. Tim Holt a Nan Leslie.
přidáno přidáno: 21.02.2013 - 08:52
Příběh mladičké Molly Dunnové z rodiny nepříliš dobré pověsti z údolí řeky Cibuque a Jima Trafta synovce velkého rančera Jamese Trafta z Arizony.Jim Traft byl pověřen strýcem,aby vedl partu kovbojů při stavbě zadržovacího plotu z ostnatého drátu.Kovbojové nenávidí každý plot,natož plot s ostnatého drátu.Tím vznikají největší potíže Jima,nejen se svojí partou kovbojů,ale i s místními usedlíky.Molly je stejně životná a bojovná jako ostatní mužské postavy.U Greye ženské postavy nejsou jenom stafáž jako u většiny ostatních autorů westernů.Například Joan Randleová z Krále pustiny,Lucy Bostilová z Divého plamene,Sue Melberneová z Vysočiny divokých koní,Carley Burchová z Volání kaňonu,Martha Ann Dixonová z Wyomingu a Lucinda Huettová z Velkého stáda(abych jmenoval aspoň některé) jsou ženy silné a rovnocené s mužskými hrdiny.Proto Greye často čtou i ženy i když nemají velký zájem o westerny,nebo ten zájem dík jeho knihám nakonec získají.Slinger Dunn divoký bratr Molly v krutém zápase s Jimem Traftem ,je zajímavé nasazení kohouta(nepoužito v jiné knize).Kniha je vlastně o historickém okamžiku použití ostnatého drátu.Ostnatý drát změnil pastviny.Volné pokračování příběhu je kniha Děvče z Arizony. Poznámka:Kniha byla zfilmována v roce 1936 ve studiu Paramount v hl. r. Larry Buster Crabbe a Katherina DeMille.
přidáno přidáno: 08.01.2012 - 12:11
Skutečně jedna z nejkrásnějších knih o Apačském indiánském kmeni .Četl jsem již několikrát,a určitě ještě budu.S Vinnetouem nelze vůbec srovnávat.
přidáno přidáno: 08.01.2012 - 11:23
Samozřejmě,že když se zajímám o život a dílo Zane Greye,historii Divokého západu,tak mě zajímá i filmový western.Publikace věnovaná tomuto žánru prozatím zde nevyšla a tak jsem s napětím a radostí očekával titul Tenkrát na Západě.Bohužel kniha nesplnila mé očekávání. Skutečnému westernu je věnováno pouhých 21 stran a v dalších kapitolách je jen sem tam nějaká zmínka.Hlavní zájem autora je o spaghetti western,Karla Maye a příběhy ze Západu z NDR apod..Jeho styl psaní je vcelku čtivý s jakousi lehkostí,s trochou ironie nadsázky,ale i subjektivního nadšení.Nevím kde bral některá fakta a čísla.Musím opravit aspoň několik nepřesností.Tom Mix natočil ve skutečnosti 260 filmů i když některé s kratší stopáží a ne 336 jak uvádí autor publikace.I tak těch 260 je úctyhodné číslo.A John Wayne hrál ve 171 a ne ve 250 filmech jak uvádí autor.Tom Mix nikdy v Praze nebyl.Podnikl dva pracovní výlety po Evropě v roce 1925 ,kdy navštívil Anglii,Belgii a zajel ještě do Berlína a roku 1939 Dánsko,Skotsko a Anglii,tentokrát navštívit Německo odmítl.Nevím proč se autor neobrátil na archiv českého filmového ústavu,kde je nepřeberné množství informací o filmovém westernu.Případně mohl čerpat se sešitů vydaných tímto ústavem Rudolfa Svobody Tom Mix,Gary Cooper a John Wayne,nebo v publikaci z DDR o westernu z roku 1984 Western:Die Entwicklung eines Filmgenres od Michaela Hanische nebo z knihy kterou napsal Darryl Poniscan:Tom Mix Died For Yours Sins z roku 1975.Dále,když se skutečně zajímá o filmový western,tak to chtělo sledovat v televizi Hollywoodskou kroniku(Díl věnovaný westernu),případně dokument 100 let westernu nebo dokument o westernech od Jacka Palance.Určitě by se našlo mnoho dalších dokumentů.Tak dávám za 21 stránek 40% a za zbytek,dobrou čtivost 80%.
zapln-grey1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7
© 2006-2024 | RSS: novinky, nové knihy, komentáře, diskuze, diskuzní fórum, citace, koupelnový nábytek