knihi.cz
...čtenáři všech žánrů spojte se!
knihy autoři čtenáři diskuze
5333.gif pexeso
161 x
datum členem od: 30.12.2010
ying-yang žena
příspěvků : 35

komentáře uživatele komentáře uživatele :

nové | staré
přidáno přidáno: 25.03.2011 - 08:40
Celkem jednoduchý příběh o potulných hercích, o jejich nelehkém postavení ve středověku, o falešném obvinění, o sporu dobra a zla/pravdy a lži, přátelství, inkvizici atd. A přesto pan Kožík píše takovým hezkým klasickým jazykem. No a když už jsem si říkala, že to bude jen jeden z mnoha podobných příběhů, co jsem četla, tak mě konec úplně dostal. Ten tomu příběhu dodal silnou pointu.
přidáno přidáno: 22.03.2011 - 13:27
Byť je od tohoto autora známější spíš Čachtická paní, tak mně se tohle dílko líbilo mnohem víc. U Čachtické paní jsem se kolikrát spíš nutila abych některé pasáže překonala a dočetla ji, tady jsem problém s četbou neměla a bylo to i dějově záživnější. Když to srovnám tuhle knížku si s chutí přečtu časem zase, ale u Čachtické paní si tím nejsem zas až tak jistá, možná až za hodně hodně dlouho...
přidáno přidáno: 18.03.2011 - 22:45
Výpověď faráře (který nevěřil v Boha, dopustil se cizoložství a neváhal nadávat, když měl zrovna náladu) o svém ponurém dětství, přísné výchově, životě na skotském maloměstě opředeném legendami a mýty i s jeho charakteristickými postavičkami a jejich příběhy, jeho tajemné setkání s "Kamenem" - menhirem, který se objevil zničehonic na místě, kde nikdy předtím nebyl a viděl ho nejspíš jen on, i když kdo ví?!, jeho pádem do propasti, kde ho nakonec zachránil ďábel, jeho přiznání a následné odsouzení a nakonec záhadné zmizení, tak se dá velmi stručně shrnout děj této knížky, ale zdaleka to není úplný výčet - to by byl hodně dlouhý komentář. Tato kniha je zajímavá a rozhodně stojí za přečtení. Žádná věrouka a vychvalování církve, ne jen příběh muže (ať už fiktivní nebo ne), který strhne svým dějem, tajemnou atmosférou a rozhodně donutí k zamyšlení - minimálně nad tím jak to s tím chlapem vlastně opravdu bylo. Ať už potkal ďábla nebo ne (ten je v knížce taky celkem kuriózní postavičkou), stalo se s ním něco, co ho přimělo, přestat se bát a žít v přetvářce i za cenu, že příjde absolutně o všechno. No a aby to čtenář neměl jednouché konečné výpovědi ostatních postav z knížky vnesou do závěru spoustu dalších otázek na něž nejsou jasné odpovědi, tedy pravda je skrytá někde mezi tím vším. Co se stylu týče, je to psáno hodně čtivě a děj má spád, teda kromě nudného úvodu (nějakých asi 9 stran bylo trochu dost). Navíc Gedeon Mack není zatuchlý fanatik ale spíše realista a skeptik, takže tu není žádný jednostranný pohled (ve prospěch církve) na věc. Osobně pro mě byla tato knížka takovým zvláštním překvapením, nad kterým rozhodně budu přemýšlet.
přidáno přidáno: 11.03.2011 - 18:35
Když to porovnám s Ženou cestovatele časem, tak je tato knížka min. o půlku kratší, záživnější a čtivější (a to se jedná o podobný námět). Upřímně moc jsem od tohoto dílka nečekala, o to víc mě překvapilo, jak dobře se mi to četlo. Brala jsem ji jako oddechovou beletrii po zkouškách, ale už dlouho se mi nestalo aby mě knížka v některých pasážích tak dojala.
přidáno přidáno: 25.02.2011 - 19:36
Tak záleží co jste čekali, oni váleční autoři byli dost ovlivnění prožitými hrůzami, tak je jasné, že nějaký happy end nakonec je prostě nějak nezajímal, psali o tom co se kolem dělo a do toho taky zasazovali příběhy svých hrdinů. Osobně považuju Petra a Lucii za jeden z nejlepších příběhů z války. Možná i pro to, že ten konec nekončil naivním "a žili šťastně jak v pohádce", ale končil tak jak končily příběhy ve skutečném životě tehdejší doby...
přidáno přidáno: 22.02.2011 - 18:18
Tohle byl pro mě osobně krok vedle. Styl chaotického popisu nahodilých myšlenek, či věcí, které zrovna autor asi kolem sebe viděl mi nic neříkal. Povídky většinou bez pointy nebo hlubšího významu (aspoň já ho tam neobjevila, jasně popis atmosféry šedesátých let u nás byl zřejmý ale jinak v rámci vztahů mezi těmi osobami nikde nic). Vrchol všeho absolutně nesympatičtí hrdinové. Ženy jako vypočítavé povrchní a manipulativní mrchy(jestli si takhle představuje tajemnou nedosažitelnou hrdinku tak není o co stát) a muži na těchto ženách absolutně závislí bez vlastních rozhodnutí(tentýž případ)... No děkuju pěkně:( Jediná snesitelná povídka byla ta poslední ale ani ta to nezachránila. Možná z mé strany špatný výběr díla od tohoto autora ale tak nějak už nemám ani zájem od něho cokoli jiného číst.
přidáno přidáno: 22.02.2011 - 08:56
Tak se mi do rukou dostala zatím jen povídka a ta byla skvělá, nedočkavě jsem četla jednu stranu za druhou. S celkovým hodnocením zatím počkám než splaším knížku ale povídka by měla hodně vysoké hodnocení (95% min.). Co se děje týče (lékařský experiment se zvyšováním IQ a jého následky, hranice mezi demencí a genialitou, osamělost vs. štěstí ), tak vše už tu bylo napsáno výše. Povídku doporučuju :)
přidáno přidáno: 21.02.2011 - 21:45
Tohle je tak mile napsaná knížka, že jsem se občas přistihla, že ji čtu s úsměvem na rtech :) 100% si rozhodně zaslouží
přidáno přidáno: 17.02.2011 - 13:36
Teda tolik krve, honiček a zbraní v jedné knížce a přesto mě to bavilo:). Je to fakt dost dobře napsané, vtipné a čte se to samo. Jen těch honiček bylo trochu moc... Každopádně u toho jak ho ta Polka trefila vidlema, nebo jak hrál s pankáčema na bále jsem se hooodně pobavila :)
přidáno přidáno: 11.02.2011 - 12:54
Bradbury je pro mě prostě mistr povídky. Ať už mají nádech hororu (u některých mi běhal mráz po zádech a měla jsem o čem přemýšlet- např.Kostra nebo Malý vrah ), nebo jsou ze světa fantazie čí sci-fi. Navíc mají skoro vždy zajímavý konec, občas až děsivý:) Bradbury má skvělou fantazii, některé jeho povídky jsou skoro pohádkové a na okamžik vrátí čtenáře do dětství, do světa víl, skřítků či létajících mužíčků (nevím proč ale dost mě bavila a pobavila právě ta povídka o létajícím mužíčkovi, ta byla fakt milá), nejradši mám ale jeho sci-fi povídky o cestování vesmírem, jeho pojetí osidlování Marsu nebo Venuše, nikdy nekončící deště, osudy kosmonautů ztracených v nekonečném vesmíru... Opravdu dokáže nádherně vystihnout atmosféru téměř každé povídky, kterou píše. Ať tu ale nepíšu jen samou chválu samozřejmě, že některé povídky jsou slabší a člověk na ně snadno zapomene, ale o to víc a silněji se pak dostanou pod kůži ty kvalitní. Navíc povídek obsahuje knížka celkem dost a osobně jsem ji nepřečetla jedním dechem ale s pauzami. Nicméně se mi opravdu moc líbila.
zapln-grey1 | 2 | 3 | 4
© 2006-2024 | RSS: novinky, nové knihy, komentáře, diskuze, diskuzní fórum, citace, koupelnový nábytek