knihi.cz
...vaše on-line knihovnička!
knihy autoři čtenáři diskuze
4967.gif belldandy
179 x
Ááále, ... vždyť je to vlastně jedno ...

datum členem od: 01.10.2010
ying-yang žena, Znojmo
příspěvků : 17

komentáře uživatele komentáře uživatele :

nové | staré
přidáno přidáno: 07.04.2011 - 19:52
Kniha (a také animovaný příběh podle ní ) je výborná a hlavně zábavná. I když se nám to třeba nelíbí malým dětem příjdou věci kolem kakání většinou velice legrační. Kniha není zrovna výchovná. A díky bohu za to !!! Výchovné knihy bývají hodně nudnééé. Zatímco tahle je "boží". A bonus je, že konečně zjistíte, jak vypadá hovínko, kterého zvířete. To je přírodovědná znalost, která bývá neprávem opomíjená.

Poslední dobou se mi zdá, že kolem vylučování panuje v naší společnosti zbytečné tabu - větší než třeba kolem sexu nebo násílí. Hovínka smrdí, ale nejsou až tak nebezpečná, jak si myslíme.

Setkala jsem se i s tím, že někomu vadí v příběhu motiv posral jsi mne, já poseru tebe :). Ale pokud já vím - s vlkem se v pohádce o Červené Karkulce taky nikdo nepáral - zabil jsi, budeš zabit.

To mi připomíná mou kamarádku, která v reakci na jakousi pohádku, vysvětlovala svým dětem, že ani chudoba nedává nikomu právo bohatého ošulit o jeho majetek. Ony ty lidové pohádky taky nebyli vždy morálním vzorem. A víte co, on chtěl už Platón z podobných důvodů cenzurovat Homéra, ale já myslím, že to není dobrý nápad.

No zkrátka pokud chcete pro děti něco morálního, tak si tohle nepořizujte, ale pokud chcete něco u čeho se s nimi pobavíte, tak je to to pravé. Já myslím, že tahle kniha má našlápnuto na to být dětskou klasikou.
přidáno přidáno: 01.04.2011 - 22:27
Tuhle knihu jsem ve svém mládí milovala. Táta tu reprezentuje idealistického progresivního materialistu, který dělá vše pro pokrok rodu homo (dosud ne sapiens). Samozřejmě musí bojovat s revizionisty a to zejména ve vlastní rodině :).
Vše je totiž demonstrováno na osudu jedné pravěké rodiny, která slezla ze stromu a začala se živit masem. A ikdyž jim to zprvu nedělá dobře, nepoleví ... a dosáhnou mnoha pozoruhodných úspěchů.
Zajímavé je, že vypravěč - hlavní hrdina je oproti tátovi naopak objevitel filosofického idealismu a tak je jeho střet s tátou neodvratný.
přidáno přidáno: 14.10.2010 - 14:32
Řeknu to jen tak - nejlepší Dějiny filmu, které jsou v češtině k dispozici.
přidáno přidáno: 14.10.2010 - 14:21
Tak tohle se mi zrovna dobře nečetlo. Je to antologie textů současných filmových teoretiků. A je to skoro samá teorie a žádné názorné ukázky :). Ale na druhou stranu je to asi zatím jediná možnost, jak si v české řeči přečíst třeba něco o kinematografii atrakcí, nebo o zvuku v éře němého filmu (Není to zajímavé téma :)? ) nebo vůbec cokoli z oblasti multimediálních studií.
přidáno přidáno: 03.10.2010 - 15:37
Velice čtivě napsaný přehled starších dějin kinematografie, od Lumiérů po období před Novou vlnou. Není to zrovna vyčerpávající výčet všech děl a okolností, ale pro získání první představy, to může být ta pravá kniha. Tu a tam se najde nějaká chyba - já je našla hlavně v popisu filmů. Asi je to pochopitelné z hlediska doby vzniku knihy - v době, kdy tyto filmy byly přístupné jen sem tam na nějakém festivalu - bylo důležité vše udržet v paměti. Než je autor vrazil do své knihy nějaké drobnosti už zapomněl.
přidáno přidáno: 02.10.2010 - 20:37
Možná nejlepší česká kniha o islámu.
Na Kropáčkoci oceňuji, že ač sám předsvědčený křesťan, dokáže pohlížet na duchovní svět jiného náboženství s pochopením a sympatií.
A taky to, že dává výkladu estetický rozměr. Ten k mystice, myslím si, tak nějak patří. Kniha je doplněna množstvím ukázek (např. hadíthy) , jindy věnuje Kropáček celý odstavec tomu, aby vyjmenoval 100 překásných božích jmen - Milosrdný, Slitovný, Král, Mír, Věřící, Ochránce ... . :) No není to krása?
přidáno přidáno: 02.10.2010 - 14:12
Je to velmi roztomilá variace na opičího krále. Příběh je a la americký nezavislý film. Splétají se tu osudy čínského kluka a opičáka Suna, z nichž každý se musí naučit přijmout svou identitu. Mám Opičího krále velice ráda a tahle knížka mi vyloženě sedla.
přidáno přidáno: 02.10.2010 - 13:43
Pro mne nejlepší popularizační kniha o vědě s jakou jsem se setkala.
Všechny mé představy o fyzice odvisí již od dvanácti let z této knihy. Po jejím přečtení jsem prvně měla pocit, že rozumím zákonům pohybu, gravitace, elektromagnetismu. Třebaže název zní tak nijace je velice výstižný - od zákonu setrvačnosti až po relativitu, od Galilea a Newtona vyvracejících Aristotela, po Einsteina (vyvracejícího zase je:)) - Opravdu, tato kniha vás provede dobrodružstvím poznání.
přidáno přidáno: 02.10.2010 - 13:19
Tohle byl můj úvod do kultury, myšlení a cítění chasidů. A je to nádhera! Jsou zde zachyceny příběhy, jež si polští židé vyprávějí o svých učitelích-světcích-rabínech. Je to moudré a mystické, občas i vtipné a ironické. Zároveň z toho sálá velmi silná nostalgie nad světem, který už není.
přidáno přidáno: 02.10.2010 - 13:13
Připojuji se k tvrzení, že tato kniha byla vlastně zbytečná. To nejlepší z ní bylo už ve stejnojmenné povídce. Tohle předělávání slavných sci-fi povídek na romány mě docela štve. (viz. Příchod noci Asimova a Silverberga ) Povídka je ovšem jednoznačně za 100%.
zapln-grey1 | 2
© 2006-2024 | RSS: novinky, nové knihy, komentáře, diskuze, diskuzní fórum, citace, koupelnový nábytek