knihi.cz
...založte si svůj deník teď!
knihy autoři čtenáři diskuze
3572.gif KristinaSophie
59 x
datum členem od: 20.11.2009
ying-yang 33, žena
příspěvků : 8

komentáře uživatele komentáře uživatele :

nové | staré
přidáno přidáno: 28.12.2009 - 13:07
V centru pozornosti stojí 4 umělci, jimž nechybí ani tak inspirace, jako co do pusy. Jejich život je neustálým bojem o přežití. Kniha je přesto laděna velmi humoristicky a sami hrdinové se nenechají svou chudobou zvyklat k pesimismu. Žijí ze dne na den a ono jim to opravdu vychází. Vždy se vyskytne někdo, kdo jim "půjčí", kdo je pozve na večeři, ke komu zajdou na celonoční pitku. Když je nejhůř, dají do frcu něčí oblek. Velice zajímavá sonda do života bohémy 19. stol. v Paříži.
přidáno přidáno: 28.12.2009 - 12:58
Díky tomuto průvodci jsem objevila místa, která by mi jinak zůstala utajená. Doporučuji všem s hlubším zájmem o Paříž.
přidáno přidáno: 27.12.2009 - 12:01
Dokud jsem nečetla knihu, pokládala jsem film za dokonalý a nevěřila, že by ho kniha mohla triumfnout...Po přečtení knihy jsem jen vrtěla hlavou, jak jsem do té doby mohla žít, aniž bych ji znala...Nyní mi (při vší úctě k panu Formanovi) přijde film jako slaboučký odvar...OBROVSKEJ zážitek, jedna z nejlepších knih, které zatím znám...
přidáno přidáno: 27.12.2009 - 11:49
Víc než cokoli jiného kniha o tom, jak nebezpečný je jakýkoli extrém a fanatismus- a v náboženství to platí dvojnásob. Pro mě bylo absolutně fascinující se dozvědět, jak to chodí v ultraortodoxních židovských rodinách. Občas šokující. Stejně jako všechny extrémy.
přidáno přidáno: 26.12.2009 - 19:27
Kniha, která věřím předčí v mnohém Nesnesitelnou lehkost bytí, sám autor zde říká, že až tato kniha je vrcholem jeho "teorie románu" a vše je zde dovedeno k dokonalosti...přesto pro mě zůstává až druhou nejlepší Kunderovou knihou, Nesnesitelná lehkost bytí se mě mnohem víc lidsky dotýká...
přidáno přidáno: 26.12.2009 - 18:31
Jedna z knih, která mě zatím nejzásadněji ovlivnila. Všechno je v ní dokonalé- styl, příběh, myšlenky, koncept, forma...Už jsem ji četla několikrát a myslím, že ještě nejsem u konce s pochopením...Číst tuto knihu pouze jednou? Tak k tomu se dá snad říct jen: "Einmal ist keinmal"...Stále mi nejde na rozum, jak nějaký muž může tak dokonale komplexně vystihnout ženskou postavu- tím myslím Terezu...Vrchol.
přidáno přidáno: 26.12.2009 - 18:23
Pokud se mě lidé zeptají na mou "nejoblíbenější knihu", už několik let říkám - Sophiina volba. Není to tím, že bych od té doby nepřečetla žádnou dobrou knihu, či lépe řečeno knihu, která by si zasloužila tento "status". Určitě by se nějaké takové našly. Přesto však Sophiina volba má v sobě něco, co ji staví nad ostatní. Není to otázka tzv. kvality, jistě, je to uznávaná, kvalitní kniha, ale mnohem důležitější je můj jakýsi osobní pocit, otázka citu, zkrátka srdeční záležitost. Možná i kvůli té kritizované délce - je to běh na dlouhou trať a už to množství času, který vždy znovu strávím četbou, k něčemu zavazuje. Kniha o tom, jak minulost ovlivňuje přítomnost. Kniha o smutku. O snaze zapomenout. O bolesti. A také zřemě nejslavnější kniha o holocaustu, jejíž hrdinkou není židovka.
přidáno přidáno: 26.12.2009 - 17:53
Pro mě jedna z nejlepších (dosud přečtených) knih od Arnošta Lustiga. Je výjimečná především v tom, že se jako jedna z mála neodehrává přímo za války, ale po ní. Není tam už tedy proto ono bezprostřední nebezpečí, hrdinové zde vystupující přežili a nyní jim zdánlivě nic nebrání začít znovu žít. Lustig však popisuje atmosféru, ve které, jak se zdá, nic neskončilo, Dita Saxová stále pociťuje strach a obavy, přestože už se nedá tak přesně určit, co je oním nepřítelem, jak tomu bylo za války. Kniha o tom, jak holocaust nekončí rokem 1945, jak si ho v sobě nesou přeživší i celý poznamenaný svět, jak hrůza odlidštění pochroumala lidskou psychiku, jak hrůzy minulosti stále znovu ovlivňují přítomnost, o tom, jak minulost není nikdy tak docela nepřítomná. Především však o dívce, která "přežila válku, ale ne mír." Kniha má velice nenáročný děj, více než 400 stran je vlastně souborem různých rozhovorů, úvah, strachů a nadějí vtělených do filozofických vět a formulací, krásných i pravdivých zároveň. Pro někoho možná děsivá představa, pro mě jeden z velkých literárních zážitků.
© 2006-2024 | RSS: novinky, nové knihy, komentáře, diskuze, diskuzní fórum, citace, koupelnový nábytek