knihi.cz
...váš on-line čtenářský deník!
knihy autoři čtenáři diskuze
1928.gif Zvonda
124 x
datum členem od: 05.11.2008
ying-yang 52, muž
příspěvků : 21

komentáře uživatele komentáře uživatele :

nové | staré
přidáno přidáno: 23.03.2018 - 13:19
Nadaný žák je výborný, ale Tělo je prostě skvělé!
Tělo považuji za jedno ze tří nejlepších děl pana Kinga vůbec.
přidáno přidáno: 11.08.2010 - 07:58
První půlka knihy je velmi dobrá, ale za polovinou je to slabší.
přidáno přidáno: 04.01.2010 - 15:34
Jedna z nejlepších knih od tohoto autora. Možná vůbec nejlepší.
přidáno přidáno: 02.12.2009 - 19:28
Naivní a zmatené.
Podle mého názoru nejslabší autorova kniha. Nechápu proč se pustil do tématu s nímž evidentně nemá zkušenosti.
přidáno přidáno: 24.12.2008 - 21:52
Pokud jste, jako já, četli před touto knihou Mlčení jehňátek, možná vám bude připadat Červený Drak jako jakási rozcvička. Zápletka obou knih je totiž dost podobná, bezradná FBI požádá o pomoc dr. Hannibala Lectera, čímž vypustí džina z láhve a musí řešit následky (je ovšem pravdou, že v Drakovi hraje Lecter pouze okrajovou roli). Také v porovnání hlavních hrdinů jednoznačně vítězí Jehňátka, dvojka Lecter – Starlingová poráží Dolarhydea s Grahamem vysoko na body. To však neznamená, že Červený drak je špatná kniha. První polovina románu má velmi dobrou atmosféru a také Francisův marný pokus vzepřít se Červenému drakovi poté co se poprvé v životě setká s láskou patří mezi těžko zapomenutelné scény. Prostě jen ve srovnání se slavnějším mladším sourozencem poněkud zaostává.
přidáno přidáno: 24.12.2008 - 21:50
K tradičním záporům patří poněkud ploché postavy (s vyjímkou Rhymea a Sachsové, pokud je znáte z předchozích knih), kterým úplně chybí jakákoliv hloubka (některé jsou spíše komixovými karikaturani, než plnokrevnými románovými postavami), když jejich pozadí a psychologii autor odbyde jednou nebo maximálně dvěma větami. Mojí největší výhradou k románům tohoto autora ovšem je jeho svévolné nakládání s logikou příběhu. Jeffery Deaver se totiž ve snaze o co nejpřekvapivější zvrat někdy uchyluje k "faulům", které průměrně znalého soudného čtenáře hned praští do očí a výrazně snižují hodnotu románu (tyto "fauly" jsem ve větší či menší míře nalezl ve všech autorových knihách, snad mimo Sběratele kostí).
přidáno přidáno: 24.12.2008 - 21:50
Šokující originalita ochrnutého génia, který s neuvěřitelnou lehkostí řeší nejsložitější kauzy ze svého lůžka, když své spolupracovníky v terénu ovládá jako postavičky v počítačové hře, začíná být okoukaná a Deaverovi se nedaří představit svého hrdinu z jiného úhlu pohledu. Jeho vztah s Amélií Sachsovou ustrnul někde na úrovni konce Sběratele kostí a nyní vlastně již druhý román za sebou pouze řeší otázku, zda podstoupit krajně riskantní operaci, která by mu snad mohla částečně vrátit hybnost (doufám, že tentokrát je již tato věc definitivně vyřešena).
přidáno přidáno: 24.12.2008 - 21:50
Jeffery Deaverovi se podařilo v oblasti kriminálního románu/thrilleru najít zatím jinými autory opomíjenou oblast boje proti zločinu (i když je třeba přiznat, že Duch je stíhán spíše pro vraždy než pro pašování lidí), ale to je v podstatě jediná změna oproti předešlým knihám. Kamenná opice má většinu kladů autorových starších děl - už zmíněnou originální zápletku a prostředí, poutavě vyprávěný děj plný zvratů a překvapení, ale bohužel i všechny nectnosti. Největší přednost starších knih této série se ale už začíná vytrácet.
přidáno přidáno: 24.12.2008 - 21:49
Také zápletka se mění, kniha začne jako pátrání po nevinných dívkách unesených vyšinutým únoscem, pak se změní na hon na hon na uprchlíky, pak přes řešení zapomenutých vražd až k ekohorroru. Všechny ty zvraty působí jako snaha o maximální šokování čtenáře za každou cenu, bez ohledu na stravitelnost pro soudného čtenáře. Podle mne by Jeffery měl na románu ještě notně zapracovat, zejména na druhé půlce. Zdá s mi, že autor uzavřel nějakou smlouvu nutící jej odevzdat hotovou knihu v určeném termínu a on prostě nestíhá.
přidáno přidáno: 24.12.2008 - 21:49
Autor vytržením svých hrdinů z důvěrně známého prostředí a nasazením na neobvyklý případ neopatrně zariskoval a musím rovnou říci, že tato riskantní sázka příliš nevyšla, protože kniha rozhodně nedosahuje kvalit svých předchůdkyň. Stejně jako v případě předchozí knihy, i tentokrát se mi nejvíce líbil začátek, i když i zde se najdou mouchy, pak jde kvalita opět dolů. Do druhé poloviny autor (jako u Tanečníka) umístil několik zvratů a scén, které mne zase prudce nadzdvihly, především naprosto nepochopitelný zkrat Sachsové (výbuch mateřských pudů?) a závěrečné Deus ex machina zachraňující Amélii před vězením.
zapln-grey1 | 2 | 3
© 2006-2024 | RSS: novinky, nové knihy, komentáře, diskuze, diskuzní fórum, citace, koupelnový nábytek