100 potravin pro zdraví

V průběhu života člověk sní až sedmdesát tun potravin a vypije více než padesát tisíc litrů tekutin. Rok co rok tedy spotřebujeme takřka jednu tunu jídla. Naše stravovací zvyklosti se v posledních 200 letech od základů změnily: poklesla konzumace obilnin a vlákniny, stoupl příjem tuků, živočišných bílkovin a cukru. Správnou výživou můžeme nejen posílit svou obranyschopnost, ale i předcházet mnoha nemocem. K vyvážené stravě stačí relativně málo základních potravin. Podle nejnovějších vědeckých poznatků vybral autor 100 nejdůležitějších potravin, jejichž příjem zajistí duševní i fyzické zdraví až do vysokého věku. " Zdravě jíst neznamená, že člověk musí zapomenout na požitek z jídla. Pokuste se stravovat vyváženě. K tomu vám pomůže pohled na nejnovější pyramidu potravin. " Hodnotu stravy určuje šest velkých skupin živin: bílkoviny, tuky, sacharidy, vitaminy, minerální látky a sekundární rostlinné látky. Vyvážená a cíleně sestavená strava obsahuje všechny tyto skupiny. " 100 nejdůležitějších potravin, bez nichž se zdravá a rozmanitá strava prostě neobejde: od ovoce, zeleniny a bylinek až po obilí, ryby a maso. S řadou tipů k úpravě a recepty.

www.knihi.cz