Boží hody

Předně ujasnění: ač jedná o jídle, není to kuchařka, nýbrž knížka ke
čtení; pojednání o vztahu Židů v Čechách a na Moravě (a nejen tam)
k jídlu a o významu jídla v jejich životě. Sama jsem chtěla vědět, jak
to bylo v dřívějších generacích, nejen co Židé jedli, ale také jak se
víra a jídlo prolínaly, jaký byl postoj rabínů k tomu či onomu
pokrmu převzatému od křesťanského okolí a které požehnání
k němu patřilo, jak se různé pokrmy vyvinuly, jaký je původ jejich
jmen a co z toho všeho zbylo dodneška. Zdálo se mi důležité
zaznamenat i kulinární stránku historie Židů v zemích Koruny české,
protože zrcadlí jejich každodenní život, jejich radosti a strasti.
Jídlo hrálo a hraje v životě Židů velkou úlohu, protože je
nerozlučně spjato s náboženskými příkazy. Snad v žádném
náboženství není víra tak úzce spojena s jídlem jako v židovském.
Křesťané se mají v pátek, na Popeleční středu a čtyři dny před
hlavními velikonočními svátky zdržet masa, muslimům je zakázáno
jíst vepřové a pít alkoholické nápoje, ale u Židů se několik
stručných přikázání Bible, která se týkají požívání masa zvířat,
sobotního odpočinku a oslavy svátků, proměnilo během staletí
v nesmírně obsáhlou rabínskou literaturu

www.knihi.cz